Je zolder of dak isoleren/afwerken met Gyproc

De zolder is een vaak vergeten ruimte in huis die meestal gebruikt wordt als opslagruimte. Het is ook de kamer die, wanneer niet geïsoleerd, het meeste warmteverlies lijdt. In 2020 wil de Vlaamse overheid dat alle woningen zo energie-efficiënt mogelijk zijn. Hiervoor werden vier aandachtspunten geformuleerd. Isolatie van het dak is het belangrijkste. Het dak boven je hoofd speelt dus een grotere rol dan je denkt. Maar de vraag is: hoe begin je eraan en hoe kan je de zolder professioneel afwerken?

Dak afwerken

Gebruik isolatieplaten

Een dak isoleren doe je in verschillende fases. Eerst kies je het materiaal zoals de isolatie. Er zijn verschillende soorten zoals minerale wol, maar er bestaan ook isolatiepanelen die al van een Gyproc-plaat voorzien zijn. Gyproc biedt een ruim assortiment van dit soort isolatiepanelen aan. Afhankelijk van het te bekomen thermisch of akoestisch comfort kan je kiezen tussen diverse types Thermogyp isolatiepanelen.

Isoleer de vloer

Heb je een kamer waarvan de vloer ook moet afgewerkt worden? Dan maak je het best gebruik van Rigidur gipsplaten. Deze platen zorgen ervoor dat de zoldervloer kan uitgevlakt worden, beloopbaar wordt en bovendien met diverse materialen zoals laminaat, parket, tegels enz. kan worden afgewerkt. Ten slotte zijn ze ook nog eens snel en eenvoudig te monteren.

Bepaal de isolatiedikte

De volgende stap is de juiste dikte bepalen om alles goed te isoleren op zolder. Om aan de 2020-eisen van de overheid te voldoen moet de Rd waarde minstens 3,5K/W bedragen. De dikte hangt ook af van het gekozen materiaal. Alles is gebaseerd op de lambda-waarden die worden toegekend aan het isolatiemateriaal. Voor daken die al deels geïsoleerd zijn vormen de Gyproc Thermogyp panelen een oplossing om bijkomend te isoleren om zodoende de gewenste Rd waarde te bereiken.

Werk af met Metal Studs

Gyproc Metal Studs zijn een veelgebruikt systeem om makkelijk scheidingswanden en verlaagde plafonds te plaatsen. Vooral bij schuine daken kan je er snel en eenvoudig de isolatie mee aanbrengen. Dankzij de metalen constructie kan je er ook de gipsplaten nadien snel tegen vastschroeven.

Zo ga je te werk

Naast de verschillende soorten isolatiemateriaal, heeft elke soort ook zijn eigen werkwijze om ze oordeelkundig te plaatsen. Kies je voor isolatierollen of isolatieplaten? Zorg dan dat je ze overlappend plaatst. Zo ontstaan er geen spleten waardoor warmte verloren kan gaan. Ben je zelf handig genoeg, dan kan je dit makkelijk uitzoeken door de handleidingen bij elk product te raadplegen of informatie in te winnen bij je leverancier. Welke oplossing je ook kiest, zorg ervoor dat de isolatie en de afwerking een luchtdicht geheel vormen. Wil je al wat voorbeelden uit de praktijk? Bekijk hier enkele filmpjes.

Zolder afwerken

Nadat de isolatie tegen het dak geplaatst is kan de afwerking van de zolder beginnen. Het is geen zicht om op de isolatie te blijven kijken. In deze stap moet je goed nadenken over wat je met de ruimte wil doen. Dit zal doorslaggevend zijn in het bepalen van welke materialen je nog moet aanschaffen en welke installaties er nog moeten bijkomen.

Gebruik gipsplaten

Om de zolder klaar te maken voor behang- of schilderwerken, kan je gebruikmaken van gipsplaten. Deze bestaan in verschillende soorten. Zo zijn er ook speciale gipsplaten die vochtwerend zijn en dus ideaal voor gebruik in vochtige ruimtes zoals een badkamer.

Maak verschillende ruimtes

Wil je de zolder indelen in verschillende kamers? Maak dan gebruik van een profielsysteem. Kies je voor het Gyproc Metal Stud systeem, dan kan je makkelijk andere Gyproc-wanden, -voorzetwanden en -plafonds installeren. Alle Gyproc producten zijn immers perfect op elkaar afgestemd. Een vlotte plaatsing en afwerking is daarmee gegarandeerd!

Demp het geluid

Wil je de zolder geluidsdicht maken? Denk dan aan een systeem dat extra geluiddempend werkt zoals het SoundBlock systeem. Dit systeem maakt gebruik van Gyproc SoundBlock platen en SoundBlock Metal Stud profielen. Die garanderen je een hoge akoestische isolatie. Zo ben je er zeker van dat wanneer je muziek maakt op de zolder, je medebewoners geen overlast hebben van het geluid.

Gyproc helpt je bij de renovatie van je zolder

Met de Gyproc gipsplaten, profielsystemen, voegproducten, primers en toebehoren heb je alles bij de hand om elke binnenruimte te renoveren, verbouwen, isoleren of af te werken zoals het hoort.

Gebruik onze handige Gyproc calculator. Hiermee bereken je snel en eenvoudig welke materialen en hoeveelheden je nodig hebt om je dak of zolder af te werken.